Bedrift
Arbeidsgivere som kan tilby relevant opplæring i et fag kan bli lærebedrift. En lærebedrift er en bedrift som er godkjent for å ta inn lærlinger. Det er fylkeskommunen som godkjenner både lærebedrifter og opplæringskontor for at de skal kunne ta inn lærlinger. En arbeidsgiver kan være lærebedrift for flere ulike sluttkompetanser, og dermed ta imot flere forskjellige lærlinger samtidig. Det er ikke et krav at lærebedrifter må være medlem av et opplæringskontor, de kan godt være selvstendige lærebedrifter.
I denne fasen kan bedriften få en direkte henvendelse eller motta en FORMS-undersøkelse fra markedsrådgiver i NAV. Her vil de få spørsmål om bedriftens behov for faglært arbeidskraft og om bedriften er lærebedrift/ønsker å bli lærebedrift.
Bedrifter som har personer i arbeidstrening kan tilby denne kvalifisering i bedriften.
Bedriften kan bli presentert for aktuelle kandidater som ønsker kvalifisering til fagbrev gjennom hele året. Når møteplassen arrangeres kan bedriften delta aktivt med informasjon om yrket og bransjen. Det vil også være mulighet for direkte prat med kandidater for å presentere seg som potensiell arbeidsgiver. I etterkant av møteplassen skal bedriften tilby intervju til aktuelle kandidater tilsendt fra markedsrådgiver.
Deltaker starter gjerne med en periode i arbeidstrening hos bedriften de er matchet til, i forkant av oppstart av kvalifiseringsløp. Bedriften vil i denne perioden bli godt kjent med deltakeren og tar ansvar for å gi grunnleggende innføring og opplæring i arbeidsoppgavene i faget. Det er også viktig at deltaker får innføring og forståelse for generelle spilleregler i arbeidslivet og at deltaker blir godt tatt imot og inkludert i arbeidsmiljøet. Bedrifter peker gjerne ut en ansatt til å være mentor/fadder for deltaker, og som får et ekstra ansvar for opplæring og inkludering
Bedriften skal følge opp deltakerens opplæringsplan i faget YFF, og ha dialog med aktuell videregående skole.
Når en lærekontrakt er signert skal bedriften gi lærlingen/lærekandidaten opplæring i henhold til fagets læreplan. Mange godkjente lærebedrifter er tilknyttet et opplæringskontor og samhandler med dem om oppfølging av faglig utvikling. Bedriften har også ansvar for å melde opp lærlinger til fagprøve samt tilrettelegge for avvikling av fagprøve/kompetanseprøve. Lærebedrifter har faglige ledere som har et ekstra ansvar for opplæring og inkludering av lærlingen i bedriften.
Bedriften skal etter fullført fagbrev/kompetanseprøve vurdere mulighet for å tilby deltakeren jobb i bedriften.